tisdag 10 augusti 2010

Tidiga betyg – bra för eleven och skolan.

Den rödgröna oppositionen är mycket splittrad i frågan om tidiga betyg. Än sitter flum-tänket kvar hos många. Men visst finns det skolkunniga (S)-politiker som inte följer den linjen utan ställer upp för tidiga betyg.


Haninge är en kommun söder om Stockholm som för sex år sedan hade Sveriges sämsta skolor. Nästan hälften av eleverna gick ut nian utan fullständiga betyg. Något behövde göras. En ny chef för utbildningsförvaltningen fick fria händer från politikerna att göra vad han ville för att vända situationen. Vad gjorde han? Jo i princip Folkpartiets skolpolitik rakt av, med tydliga kunskapskrav och ett synsätt att alla ska med. Självklart vände resultaten!


Läs gärna oppositionsrådet Robert Noords blogg om ”Rör inte mitt betyg!”

DN uppmärksammade Haninges uppryckning i denna artikeln.

Eller artikel i SvD om hur betyg är ett stöd för de svaga eleverna.


Socialdemokraterna i Haninge som har upplevt Folkpartiets skolpolitik in action gillar friskolor och betyg i lägre åldrar. Men när ska resten av partiet inse fakta?


Även i frågan om friskolor är de rödgröna mycket kluvna.

Här finns ett upprop från 6 ledande kommunalpolitiker från (S) som tycker att ”Vi socialdemokrater måste sluta motarbeta friskolorna”


Vi i Håbo kan lära mycket av framgångsskolor. Men vi måste få med både majoritet och opposition på hur vi skall nå dit! Det duger inte att bara tjafsa, man måste sätta ner foten också och börja gå mot målet!


Keep Smiling// Tomas

Inga kommentarer: