måndag 1 juni 2009

En kväll till allmänhetens tjänst!

Kvällens kommunstyrelsesammanträde (KS) blev relativt långt. Den viktigaste frågan var - hur hanterar vi nedskärningspolitiken, som vår majoritet beslutat om för vår skola? Konsekvensbeskrivningarna från flera olika håll pekar på en direkt nedmontering av den kvalitetshöjning i skolorna, som vi arbetet hårt med och som börjar ge positivt resultat runt om på skolorna. Det intrycket ger i alla fall berörda föräldrar.

Här kommer en kort rapport från KS-mötet ikväll.

Vid kvällens KS togs beslut att tillföra Skolnämnden ytterligare ca 2.4 Mkr. Pengarna tas från kommunstyrelsens reservkonto, som nu är helt tömt, samt från en, under 2009, kommande intäkt, som lite överraskande kommer till kommunen och som därför inte varit budgeterad. Detta innebär att ingen annan verksamhet kommer bli lidande och behöva betala för Skolnämnden.

Sedan lade vi från Folkpartiet (FP) ett kompletterande förslag om att överföra ca 3.3 Mkr från avskrivnings-/investeringskonto till Skolnämndens verksamhet. Det skulle då ge skolan rådrum att hitta långsiktiga lösningar, lösningar man kan arbete fram tillsammans med föräldrarråd, elevråd och lärare. Frågan kommer tas upp för beslut vid nästa fullmäktigemöte den 15:e juni.

Vi fick dessutom KS att besluta att ge sitt arbetsutskott i uppdrag att se över lokalfrågan för Läraskolan i samråd med dess representanter. I samband med detta kommer FP driva denna fråga så att vi gör en genomlysning av elevunderlag, friskolornas utvecklingsplaner och lokalproblematiken för alla skolor. Jag har varit i kontakt med Lili-Ann på Läraskolan och där ser man positivt på att frågan lyfts upp och kommer till ett avgörande. En tomt klar för skolbyggnation finna att tillgå, men alternativa lösningar skall undersökas. Och Gröna Dalen är INTE ett alternativ, som Läraskolan kan tänka sig under rådande förhållanden.

Från FP:s sida ser jag detta som ett, visserligen litet, men viktigt steg i att säkerställa hållbara och långsiktiga lösningar för skolverksamheten i Håbo kommun. Vi har nu genom KS gett Skolförvaltningen chans till ett första steg att inte behöva ta kortsiktigt och drastiskt beslut. Men vi behöver en positiv hantering av vårt förslag också på fullmäktige.

Vill Du veta hur beslutet blir i skolförvaltningen i morgon kväll, kan Du ratta in 87.7 MHz på Håbo Närradio. Vi sänder från klockan 18.00 och tar upp politik från klockan 19.00. När nämndens möte är slut kommer Håkan Welin att kunna ge besked - direkt i vår Närradiosändning.

Från ett sent KS.

Keep Smiling
// Tomas Alm (fp)

Inga kommentarer: